lauantai 9. helmikuuta 2008

Braun - Apple design

Törmäsin kiintoisaan artikkeliin netissä, joka käsittelee Applen uuden muotokielen ja Braunin 50- ja 60-luvun designen yhtäläisyyksiä. Aika usein kuulee sanottavan ”all design is re-design” mikä käy toteen varsin hyvin näiden tuotteiden kohdalla. Kun ottaa huomioon, että moni Braunin juuri tuon ajan tuotteista on esillä MoMa:ssa, ei se ihme ole että Apple varmistelee uutukaistensa menestystä ottamalla mausteita menestyneistä klassikoista.

Koko artikkeli löytyy alla olevasta linkistä.
http://gizmodo.com/343641/1960s-braun-products-hold-the-secrets-to-apples-future

2 kommenttia:

Pia kirjoitti...

Vitsi tää on kyllä mainio juttu! Tällainenkin epämuotoilija kuin minä innostui tästä! Mun silmään noi Dieter Ramsin kamat näyttää itse asiassa paljon kivemmilta kuin Applen...

Täytyykin forwardoida tää juttu Apple-fani nro ykköselle eli eräälle TaiKin irlantilaiselle proffalle, hehe. :)

Pikkulintu kirjoitti...

Tämä oli mahtava artikkeli! Minusta mielenkiintoista tässä on se, että Braun mullisti aikanaan teollisen muotoilun tuomalla designerin hiomaan koko yrityksen muotoilun kirjon. Vallan ennenkuulumatonta.

Sen jälkeen muotoilun rintamalla ei ole ollut mitään kovin mullistavaa käyttötavaroissa. Alessit ja muut fashion-tavarat ei ole suunnattu samalla tavalla massoille, jotka kaipaavat hyvää käytettävyyttä arkeen. Niissä on ollut aina ripaus "ollakko taidetta vai ollako käyttötavaraa", vaikka Alessin kohdalla ei olekaan vaikea sanoa kumpaan sarjaan ne kuuluu. Mutta, sanottakoon tuota kikkailuksi.

Sitten tulee Apple, jonka jokainen tuote tuntuu olevan sekä käytettävyydeltään että muodoltaan ihmisen silmää hivelevää.

Apple siis tulee ja tekee Braunit. Olisiko Apple voinut tehdä saman 20 vuotta sitten? Vai onko nyt muotoilun trendit sattumalta sellaiset, että Applen muodot hivelevät silmää?

Uuden Appelin Air-koneen tultua markkinoille vanhat MacBookit näyttävät ihan vanhanaikaisilta. Ihmettelin omaa reaktiotani, koska neliskulmainen muoto on tuntunut tähän asti aika ajattomalta. Uusi Air on minusta selkästi kauemman Braunista.

Mietin Airin tultua: miten voikin olla, että yhdessä yössä joku muoto alkaa näyttää vanhalta, nähtyäsi uuden genren. Miten me ihmiset olemme niin hassuja?

Blog Widget by LinkWithin